Diabetes type 2 beweeggroep

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte waarbij het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Met onze diabetes type 2 beweeggroep werken we aan oefeningen die de opname van glucose vergroten.

Ook op jonge leeftijd

Diabetes type 2 wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Toch komt de aandoening op steeds jongere leeftijd voor. Vaak als gevolg van een inactieve leefstijl en overgewicht. Ook roken, ongezond eten en erfelijkheid spelen een rol in het ontstaan van diabetes type 2.

Gedragsverandering

In de behandeling van diabetes type 2 houden we ons vooral bezig met gedragsverandering. Een verandering in leefstijl door meer te bewegen en gezonder te eten. Vaak is ook medicatie nodig voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms moeten patiënten insuline spuiten.

Glucoseopname

Spieren hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Als de spieren zich moeten aanspannen wordt de behoefte aan glucose groter, dus nemen ze meer glucose uit het bloed op. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, wordt de algehele bloedsuikerspiegel lager.

Effecten van inspanning

Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, is lichamelijke inspanning goed voor uw algehele gezondheid en uw welbevinden. De effecten van lichamelijke inspanning op een rij:

  • De bloedsomloop verbetert
  • De bloedsuikerspiegel verlaagt
  • Het controleren van het lichaamsgewicht
  • Het uithoudingsvermogen neemt toe
  • Lichaamscellen worden gevoeliger voor insuline

Specialisme

Wij zijn gespecialiseerd in Diabetes type 2. In nauwe samenwerking met  huisartsen, praktijkondersteuners, diëtist en apotheek vullen wij de  diabeteszorg zo deskundig en nauwkeurig mogelijk in. Iedere drie maanden bieden we een beweeggroep aan voor mensen met diabetes type 2. In deze beweeggroep begeleiden we diabetici met bewegen gedurende drie maanden twee maal per week. Daarnaast geven we uitleg over bloedsuiker en de bloedsuikermeter.

Meedoen met verwijzing

Wilt u meedoen aan onze diabetes type 2 beweeggroep? Vraag dan om een verwijzing van uw huisarts of specialist. De behandeling wordt vergoed door een beperkt aantal zorgverzekeraars. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierover meer vertellen.

Maak een afspraak

Bel 079-500 17 92 voor meer informatie over onze diabetes type 2 beweeggroep of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in onze locatie in Zoetermeer.