Bikefitting

Bikefitting is een behandeling waarmee we de fiets en de fietser optimaal op elkaar afstellen. Klachten tijdens fietsen kunnen ontstaan door een verkeerde afstelling van de fiets of door een verkeerde houding van de fietser. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Vanuit  fysiotherapeutisch oogpunt kijkt zij naar uw fietshouding kan ze fysieke klachten daaraan kan koppelen. Aan de hand van de 5 onderstaande stappen zorgt ze ervoor dat u weer klachtenvrij kunt fietsen.

Prijs: € 150,-     Duur: 90 minuten

1 – Intake

Tijdens het vraaggesprek wordt ingegaan op de reden voor een bikefit, welke klachten er aanwezig zijn, en of deze in verhouding zijn met de frequentie en intensiteit van het fietsen.

2 – Screening

Tijdens deze stap onderzoeken we verschillende structuren van het lichaam en hoe deze bewegen:

  • Beweeglijkheid gewrichten
  • Kracht en flexibiliteit spieren
  • Core stability
  • Beenlengteverschil

Dankzij de combinatie van al deze factoren kunnen we inzicht krijgen in datgene dat mogelijk klachten op de fiets uitlokt.

3 – Analyse

De fiets wordt op een rollenbank gezet en geanalyseerd zonder de renner. Daarna neemt de renner plaats en wordt er gekeken naar de wijze van fietsen. Dankzij de screening van het lichaam en analyse van de fiets kan er vaak reeds een goede inschatting gemaakt worden van de oorzaak van de klacht.

4 – Afstellen

Fiets en lichaam kunnen beide aangepast worden. Aanpassingen op de fiets gebeuren stapsgewijs en zoveel mogelijk met de middelen die reeds op de fiets beschikbaar zijn. Mogelijke aanpassingen kunnen zijn: afstellen schoenplaatjes, hoogte en kanteling zadel, positie stuur, etc. Maar soms hoeft er aan de fiets weinig tot niets aangepast te worden en zal de focus op de renner zelf liggen. Dit is sterk individueel gericht en kunnen volgende aspecten bevatten: bekken kantelen, specifieke spiergroepen trainen, positie handen op stuur veranderen of mobiliteit in gewrichten verbeteren.

5 – Verslag

Na afloop ontvangt u een individueel verslag met de aangebrachte aanpassingen van de fiets, eventuele oefeningen om spiergroepen te versterken en tips voor houding en fietstechniek. Dit verslag zal ook alle informatie bevatten als een doorverwijzing naar een fysiotherapeut, manueel therapeut, podotherapeut of arts nodig is.

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze Bikefitting behandeling of maak een afspraak met een van onze sportfysiotherapeuten. Om praktische redenen wordt alle bikefitting uitgevoerd in Zoetermeer, locatie Violiervaart.