Kinesio taping

Met Kinesio taping gebruiken we elastische tapes om uw spieren te herstellen. U kunt makkelijk bewegen terwijl uw lichaam zelf werkt aan het herstel.

Spieren ondersteunen

Kinesio taping is een behandelwijze waarbij spieren meehelpen aan het herstel van blessures. Ze zorgen onder andere voor de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen. We gebruiken dan ook elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Olympische Spelen

Na uitgebreid onderzoek ontwikkelde Dr Kenzo Kase in 1973 in Japan de techniek van Kinesio taping. Dat leverde hem tijdens de Olympische Spelen van 1988 internationale bekendheid op. En inmiddels kent iedereen de stroken gekleurde tape op de huid van sporters.

Verschil met gewone sporttape

Gewone sporttape wordt onder druk aangebracht en beperkt de bewegingsvrijheid van de spier. Dat beperkt de bloedtoevoer en lymfeafvoer waardoor herstel langer duurt dan nodig is. Met Kinesio taping gebruiken we elastische tape. Dit zorgt wel voor bewegingsvrijheid en doorbloeding van weefsel. U kunt dan op een natuurlijke wijze bewegen terwijl uw lichaam aan het herstel van de blessure werkt.

We gebruiken Kinesio taping voor verschillende fasen van genezing. De effecten zijn:

  • Huid –  Kinesio taping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.
  • Bloedsomloop / lymfestelsel – Kinesio taping tilt de huid op en zorgt voor ‘rimpel’ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van ‘hogedrukgebieden’ naar ‘lagedrukgebieden’. Hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.
  • Fascia – Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt. Daardoor ‘plakken’ de weefsels aan elkaar. Kinesio taping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.
  • Spier – Kinesio taping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

Gezamenlijk

Gezamenlijk Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Maak een afspraak

Bel 079-500 17 92 voor meer informatie over onze Kinesio taping of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in onze locatie in Zoetermeer.